Az izraeli erők a gázai övezetet 2 helyen vágták át, Gázától délre és Khan younis magasságában. A gépesített alakulataik a vártnál gyorsabban haladnak. A Reuters hírügynökség szerint az IDF (izraeli védelmi erők) teljesen bekerítet Gáza városát. A tegnap lefolyt harcokban elsősorban civil áldozatokat jelentettek, a gyerekek aránya megdöbbentően nagy ( 15 – 20 %). A palesztin halálos áldozatok száma meghaladja az 500 a sebesülteké pedig a 2500 főt. Az Al Arabiya szerint egész családok vesznek el a tüzérségi tűzben. Gáza város kórháza megtelte sebesültekkel, gyakorlatilag mindenhol sérültek és haldoklók fekszenek, nincs gyógyszer és a sebesültek közül sokan fognak a rossz ellátás miatt meghalni. Ugyanakkor az IDF is 53 sebesültről és egy elesettről számolt be, a palesztin források 2 izraeli fogolyról számoltak be, de ezt sem Izrael, sem más hírügynökség nem erősítette meg.

Az offenzívát folytatja Izrael, a tegnapi nap folyamán 30 célpontot bombáztak, Hamasz központokat, a Hamasz tagok házait. A tüzérség folyamatosan „dolgozik”, mivel a Hamasz fegyverraktárak a sűrűn lakott Gáza városán belül helyezkednek el, a járulékos veszteségek (vagyis civil áldozatok) száma egyre csak nőhet. Tovább folyik a tartalékosok behívása, és további erők csoportosulnak a gázai határon. A CNN legfrissebb információi szerint ( 2009.01.05 – 12:10) a térségben megközelítőleg 150 000 izraeli katona van bevetésen (gyalogság, különleges rendeltetésű erők, tüzérség, tankok). A békeidőben 176 500 főt számláló izraeli hadsereget akár 250 000 főre is felduzzaszthatták mára. Erre két dolog adhat okot. Az első a feltételezett libanoni beavatkozás lehetősége; a libanoni határon védelmi jelleggel már rég felvonult egy izraeli seregtest. Másrésről egyre nyilvánvalóbb, holott Izrael az ellenkezőjét állítja, hogy a Gázai övezetet fokozatosan, de teljesen megkívánja szállni. A terület „feldarabolása” egyenlőre azt a célt szolgálja, hogy a Hamasz fegyvereseit megbénítsák mozgásukban. Az elsöprő izraeli technikai fölény és az erők intenzív, koncentrált bevetése nem teszi lehetővé, hogy a térségben tartózkodó 25 000 főre saccolt Hamasz fegyveres erők befolyásolni tudják az eseményeket. A kérdés az, hogy az Izraeli villámháború után milyen módon kívánják majd pacifikálni a térséget.

Ugyanakkor a Hamasz sem szüntette be a rakétatámadásokat. 28 rakétát lőtt ki a tegnapi nap folyamán. A harcokban elsősorban aknavetőtűzzel avatkozik be, de heves harcokat is jelentettek. 10 Hamasz „harcos” elestét jelentették, ez a szám feltűnően alacsony, mert a tegnapi nap folyamán az Izraeli hadsereg heves utcai harcokról számolt be, és hogy „több tucat Hamasz harcost öltek meg”.

A mai nap folyamán 80 kamionnyi segély érkezett a háború sújtotta övezetbe, az Amnesty international szerint a helyzet súlyos. Gáza városa elektromosság és gáz nélkül van, a területen több mint 1,5 millió ember zsúfolódott össze élelem nélkül.

Forrásaim:
Reuters
CNN international
BBC news
The New York Times
Welt online
Hírszerző
Kitekintő
Al Aryabiya
Al Jazeera English
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazaifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7859080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása