Második nap (2009.01.04)

2009.01.04. 15:08

Az izraeli offenzíva második napja (Európai idő szerint 14:55)

Az izraeli hadsereg (IDF) legfrissebb adatok szerint megközelítőleg 9000 emberrel tört be 3 helyen a gázai övezetbe. Az éjszakai harcok (2009.01.03-04) igen hevesek voltak, a Hamasz aknavetőtűzzel válaszolt, valamint folytatja a rakéták kilövését izraeli területekre.
Öt napos szisztematikus légicsapás után heves tüzérségi előkészítés után indultak meg a csapatok. A páncélozott csapatszállítókkal szállított gyalogságot tankok, a légierő és a haditengerészet is támogatja.
Az offenzíva igen intenzív és gyors lefolyást mutat. A sűrűn lakott terület miatt utcai harcok jellemzik leginkább, ez azt eredményezi, hogy a civilek könnyen kerülhetnek kereszttűzbe. Már az iraki konfliktusnál is ez volt az egyik legnagyobb probléma. A civilek ugyanis egyszerűen csak a mindennapi szükségleteiket kívánják biztosítani, kimennek az utcákra, még akkor is ha tűzharcok várhatóak, ez eredményezi a legtöbb áldozatot egy ilyen szituációban. Jelenleg ez még komolyabb következményekkel járhat, ugyanis a civileknek nincs hova menekülniük, Egyiptom felé is zártak a határok.
Gázából élelem, gyógyszerhiányt és egyre több sebesültet jelentenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazaifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr14857002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása